Novell: Vägen till vågen

Sofia rensade ut alla de grejer som hon förmodade att hon inte skulle ha mer användning av i England, och packade ner dem i sin nya, rymliga resväska. Till stor del utgjordes det av de saker som hon hämtat upp i Tyskland några veckor tidigare, men också tjocka tröjor och överflödiga onödigheter. Hon greppade handtaget och lyfte upp väskan en bit över marken för att få en uppfattning om dess vikt. Med en dyster suck ställde hon tillbaka den på golvet. Det här såg inte bra ut. Flygbolaget skulle endast tillåta femton kilo bagage per person, och detta hade Sofia med lätthet lyckats överstiga. Det ledde hur som helst inte till någon större oro inom henne, då de saker hon valt att inte ta med sig till Sverige skulle komma att ligga i tryggt fövar och vänta på henne tills hon återvände. Frågan var bara hur mycket som behövdes packas ur för att komma så nära femtonkilosgränsen som möjligt utan att spräcka den. Det fanns bara en enda utväg.

Ett muntert ansikte mötte henne vid entrén när hon ringt på klockan hos sin nästboende grannes dörr. Sofia presenterade sig vid namn och sa att hon bodde i hus nummer nio alldeles intill. Därefter förklarade hon att hon skulle resa hem till Sverige en vecka och behövde låna en våg för att väga sin väska på. Hon tillfogade även att hon visste att det var en mycket märklig fråga, men mannen i dörren visade sig trots detta faktum vara väldigt tillmötesgående. Han sprang genast in i köket och kom ut med en liten våg. Sen slog han sig drastiskt för pannan och utstötte "Men hur efterbliven är inte jag! Du ska ju väga din väska på den här eller hur? Den här kan bara med upp till fem kilo, men jag ska ringa frugan och höra om vi har en rejälare". Efter ett kort samtal stod det klart att ingen våg fanns att tillgå, så Sofia tackade för sig och begav sig till nästa hus. Där fick hon inget svar, så hon gick vidare och ringde på en dörrklocka till. Inget svar där heller. När hon nu gick vidare längs gatan till nästa hus fick hon känslan av att som barn gå runt i grannskapet utklädd till påskkärring med söta små trekantsformade brev och förhoppningar om godis. Nu hade hon inga brev, utan sökte bara desperat efter en våg. Med nytt mod vände hon sig om igen och korsade gatan ännu en gång för att försöka vid hus nummer tre.

"Kom in, kom in" skrockade den vithårige farbrorn vänligt när han öppnat dörren. Sofia hann knappt presentera sig förrän hon blev avbruten av "Sofia! Vilket vackert namn. Det betyder visdom på grekiska". Bruce som mannen hette, höll låda en bra stund om allt möjligt innan Sofia, tack vare hans fru Fleur, fick komma till tals och förklara sitt ärende om vågen. Det äldre paret var oerhört glada att kunna hjälpa till, och Bruce sprang upp till badrummet för att hämta deras våg med raketfart. Med en skiftnyckel lyckades han till Sofias glädje självmant ställa om displayen från pund till kilo, vilket gjorde den läsbar även för en vanlig europé som hon. Därefter putsade Fleur av den tunna yta av damm som samlats som ett lager av att ingen använt vågen på ett tag. Innan Sofia hann tacka för sig och gå ut genom dörren blev hon bjuden på en kopp te, vilket hon uppskattande tackade ja till. "Vad synd att du inte kom lite tidigare. Då hade du kunnat äta frukost med oss också" sa Fleur. De hade en trevlig pratstund i köket, och Sofia blev visad på fotografier av fem små knattar till barnbarn. Till slut kände hon att det var dags för henne att gå hem, men hon fick försäkra dem om att hon skulle komma tillbaka och hälsa på när hon kommit tillbaka från Sverige igen. "Det är bara att du tittar över, närhelst du vill". Dörren slog igen. Uppdraget var utfört.

När Sofia med vågen i hand kom in i sitt rum vägde hon först sig själv och sedan sig och väskan tillsammans för att med grundläggande matematikkunskaper kunna räkna ut väskans vikt. Det gav ett resultat på fyra kilo för mycket. Som van resenär och packare visste hon genast besked. Hon flängde upp väskan och tog ut de tyngsta sakerna som hon proppade ner i sitt handbagage utan att få det att verka misstänksamt tungt. 
Hon vägde väskan igen, vilket den här gången visade en laglig vikt på fjorton och ett halvt kilo. För skojs skull tog hon även tag i handbagaget för att konstatera att tyngre handbagage hade hon nog aldrig tidigare haft. Nu skulle det bära det av.

Epilog
Sofia anlände säkert till Sverige tillsammans med två andra svenska studenter som känt igen henne på flygplatsen. De tre satte sig brevid varandra i mitten av planet och läste tjejtidningar över varandras axlar, och när flyget hade landat och bagaget hämtats upp önskade de varandra trevligt påsklov innan de begav sig åt olika håll. Klockan två på natten svensk tid var resan fullbordad, och efter att ha gått igenom en hög av viktig post somnade Sofia gott i sin säng en timme senare.


Tre trötta, mosiga tjejer i flygstolar


Har gått på lov

Påsklovet tajmades in med världens grådask, men jag ska hem till Sverige på lördag. Hoppas att snön ligger kvar då, i så fall kan jag liksom se det som en skidsemester?!

Måste även börja sortera ut de kläder jag inte behöver ha kvar här längre, och byta ut dem mot min personliga vår- och sommarkollektion som ligger/hänger och väntar på mig i min garderob hemma i Sverige. Jag har än så länge rätt dålig uppfattning om hur mycket grejer jag ska ta hem. Det lilla problemet som uppenbarat sig är att väskan inte får väga mer än femton kilo, och jag har ingen våg! Alltså kan jag inte väga den...!
Antagligen får jag springa in till någon granne på lördag och fråga om jag får låna med mig deras våg, men jag känner ingen av mina grannar, så det kommer kännas lite mysko.
Det enda en granne någonsin har sagt till mig under min tid här är "Nu gick du allt fort. Jag körde om dig med bilen i krönet och nu är du redan här!"


Vilken enorm tur jag hade...

...att jag bosatte mig just här, i detta hus på denna fläck med just dessa tre underbara personer!

Igår var första dagen på länge som det faktiskt kom någon form av nederbörd. Det var inte snö och inte manna, men gammalt vanligt hederligt regn.
Dom och jag hade bestämt redan dagen innan att vi skulle öva frisbee på gräsplanen utanför där vi bor, och vädret var ingenting vi bangade för, så efter en timme kom vi tillbaka in och såg ut som om någon bryskt hade slängt ner oss i poolen (inte för att vi har någon, men...) Kul var det!!

Kolckan åtta kom Alec in i köket och berättade att han bjudit in fyra polare till klockan nio, och att de skulle gå vidare till en hemmafest senare. "Du kan säkert också komma med om du vill!"
Så jag drog på mig festutstyrsel och vi fem begav oss i taxi till huset lite längre bort där jag inte kände någon. Det var stört roligt, för det verkade som att ingen kände någon, och att alla som var där hade blivit ditdragna av någon som känner någon som känner någon...
Det var Alecs irländske kompis som var bekant med födelsedagsbarnets huskamrat, men alla var precis lika välkomna! Födelsedagsbarnet hette Nick och hade flyttat hit från Chicago för tre år sen. Det visade sig att vi hade hamnat på ett party i musikerkretsar, för tre stycken tog upp gitarrerna och började lira och sjunga tillsmmans, riktigt bra. Senare på kvällen drog Nick fram en flöjt och det kom fram att han var flöjtlärare. Udda, eller!? Det var hur som helst en otroligt kul kväll.
Vaknade på mycket gott humör i morse! Det enda jag bittert ångrar är att jag inte tog några bilder...

Emilia var här

Askul att få besök från gamla vänner!!
Jag tog med henne på en ordentlig stadsrundtur och party med mina svenska kursare. Mycket najs... och så gjorde vi vår egen pizza också hemma i mitt kök.






Tips till dig som ska köpa mjöl

Vad är poängen med att erbjuda sina kunder 25309524058719485 olika sorters vetemjöl?
Man tvingas då helt enkelt att göra en del val!

Val 1: Billigt eller dyrt?
Välj billigt

Val 2: Plain eller wholegrain?
Ta plain om du inte vill få en massa omalda gryn i pannkakorna

Val 3: Self-rising eller inte?
(Ska tilläggas att en del mjölsorter är självhävande utan att det står på förpackningen. Det märkte jag när jag skulle göra en kladdkaka och den kom ut ur ugnen som en fluffig sockerkaka)
Välj inte self-rising. Köp bakpulver i stället om du måste!

Val 4: Strong flour, Very strong flour eller förpackning där styrka inte anges (antar att det är den som är weak flour?)
Nu är min fråga, VAD ÄR SKILLNADEN?? Hur kan vetemjöl vara svagt, stakt eller mycket starkt? Hade fattat logiken om det hade stått "green curry" på förpackningen, men mjöl!!?

Val 5: Vilken av de 764592 kvarstående mjölsorter ska man ta?
Bara ta en, och gå vidare

Så behåller man kunderna i affären

Har fortfarande problem att hitta grejer i mataffären! De placerar grejer så ologiskt här... Man måste verkligen springa fram och tillbaka och leta efter grejer.
Idag behövde jag ha tag på havregryn så jag gick och kollade vid mjölet...

nähä...

så då gick jag och kollade vid müslin

nähä...

Vart ska jag kolla då? Vänta, jag går skallgång genom hela affären!

Vid vällingen??

jaha där var den visst, vilken tur!

Tyskland

För ett par veckor sedan åkte jag tillbaka till Rötgesbüttel på semester för att hälsa på alla igen och framför allt för att hämta upp mina mängder med kläder, skor, böcker och övriga prylar som jag tvingats lämna kvar där.
Det var kul och konstigt att vara tillbaka. Visserligen var det bara två månader sedan jag sist hade varit där, men det kändes som om tiden hade stått still. Min efterträdare är fransmannen Julien. Han är en riktigt sjysst kille, men han hade tyvärr inte fått några vänner än. Därför drog jag med honom ut med mina kompisar, så att han skulle få träffa lite folk i sin egen ålder...



Här är Severine och Svenja på Iss Nordisch (en nordisk restaurang som ligger i grannbyn). De har konstig mat, men väldigt exotisk, haha. De erbjuder till exempel Snorres Soppa, men jag stod över den och tog en skandinavisk hamburgare i stället. Till förrätt får man en bredd knäckebrödsskiva med groddar och paprika. Wow!



Vi lekte lite med pengar!!
Nja, detta var summan jag nu betalade tillbaka till Severine, eftersom hon så snällt lånat ut det till mig när min väska blev stulen i London i slutet på januari...



Sen passade jag givetvis på att ta mig en titt på stan i Braunschweig, och träffade samtidigt Doreen!



Det var väldigt kul att träffa Claudia, Hergen, Tony och Gwen igen också! Tony hade verkligen saknat mig, så hon ville leka jättemycket med mig och bjöd hem sina kompisar, så att de skulle få hälsa på mig också!
Jag hjälpte även Claudia att tapetsera om i köket. Det blev en ljusblå tapet, och det var första gången någonsin som jag har tapetserat... Så nu kan jag det!
Vi två satt också uppe länge på kvällarna och pratade, samtidigt som vi kollade på Vinter-OS!



Sista kvällen drog jag, Svenja, Severine, Insa och Julien iväg till Severines skola, där de hade årgångsfest för årets studenter. Det var verkligen kul ända tills vi skulle hem och fick stå och vänta en timme på taxi! Galet länge, och kallt var det!! Vi ringde till alla taxibolag som fanns, men samtliga var uppbokade för hela kvällen. Till slut fick vi i alla fall åka hem i en taxi som någon annan hade beställt, utan att sen bry sig om den.
Fram tills dess hade vi i alla fall sjukt kul...!


Film

Igår kväll var en väldigt trevlig kväll! Alec och hans kompis James kom och knackade på min dörr och frågade ifall jag ville ha filmkväll med dem, för de hade hyrt två filmer som de skulle kolla på och äta pizza och popcorn.

De hade köpt färdig pizza, men jag gjorde min egen! Det kunde de inte förstå!! "Hur orkar du stå och blanda pizzadeg och baka själv?" Men sen såg de allt lite avis ut när jag tog ut min från ugnen... haha.

Filmerna vi såg var faktiskt riktigt bra! Oftast när man ser två filmer på samma kväll, brukar den ena vara betydligt bättre än den andra, men igår var båda riktigt bra. Jag kan rekommendera dem:
"The invention of lying" och "a perfect getaway"

På tal om filmer har "Män som hatar kvinnor" snart biopremiär här.

Marmalade

Vår grannkatt Marmalade kommer in till oss ibland när den är hungrig (kan inte kalla den för hon eller han, för jag är inte säker på vilket kön den är. Jo och jag hävdar att det är en honkatt, medan Dom och Alec påstår att det är en hankatt! Ingen har hur som helst brytt sig om att kolla efter än...)
I alla fall, Marmalade är alltid ännu hungrigare när den går ut från oss, för vi är alldeles för snåla för att mata den (beror också på att vi aldrig har någon kattmat till övers hemma).

Här gör Marmalade mig sällskap på sängen när jag sitter och skriver en inlämningsuppgift! Det där stökiga i bakgrunden är inte stökigt längre, för jag har städat och dammsugit idag, så tänk bort det från bilden...



Sen fick den syn på min fejkade katt i fönstret som den hellre ville hänga med än med mig!



Jag vet inte om den förstod att det inte var en riktig katt, men den trodde sig inte att sätta sig på samma sida!
I stället kollade den ut på hästarna i hagen utanför mitt fönster...



Sen snöt den sig i gardinen! Marmalade trodde att jag inte skulle märka det eftersom den gömde sig sådär där bakom, men det hördes, och dessutom ser man snorfläcken som blev kvar! Så jag vet vad den rackarn gjorde!!


Mina fötter luktar saltvatten

...för jag har vadat i havet :)
Jag fick en ingivelse att ta en ordentlig promenad och kolla in området jag bor i, som jag inte direkt har kollat in än. Nu är det ju så här i England att om man bestämmer sig för att gå i en riktning, så hamnar man verkligen någonstans! Det är inte som i Sverige där man får övernatta i en granskog om man får för sig något sådant... Ganska snart insåg jag att jag kunde se havet, så jag fortsatte gå åt det hållet och efter 35 minuter var jag där. Vattnet var kallt, och jag var ensam på stranden, men det var en STRAND och jag bor 35 minuters gångväg från STRANDEN!!!
På hemvägen mötte jag en kille med hästsvans och ljusgröntfärgat stubbhår uppe på hjässan. Det såg verkligen våraktigt ut, så att man skulle ha viljat placera några små gula påskkycklingar som tittade fram mellan slingorna (som precis såg ut som nyuppkomet mjukt gräs).

Jag upptäckte även att jag bor bredvid en hästfarm. Visste visserligen om att det fanns en hästhage precis utanför mitt fönster, men det var verkligen hage på hage på hage och sjukt många hästar!!
Synd att jag inte tog med mig kamera, det får bli en annan gång!

Nu är våren här!

Denna bild tog jag av min kompis Hanna på universitetsområdet!
Notera: Krokusar i bakgrunden!!