Tack!

Tack för alla fina mejl och kommentarer jag har fått med jämna mellanrum ända sen jag flyttade hit! Det är jättetrevligt!!! :)
Är sjukt trött efter första skoldagen, så jag tror jag ska sova lite innan jag måste till idrottsplatesn och springa 2000m. (Om man sen går och simmar strax därefter får man ett intyg på att man är sportintresserad). Så det har min familj här redan "bestämt" att jag ska göra...
Har annars väldigt mycket att berätta, men desvärre inte så mycket tid. Ska dock försöka skriva något mer senare idag...
Kram på er allihopa!

Jag vill också mumsa på långa röda stjärtar och klor!

Ikväll hade jag kunnat ge vad som helst för att få sitta med partyhatt och sjunga glada sånger på en kräftskiva!
Jag är så sugen på kräftor som jag aldrig någonsin varit sugen på något annat!
Detta är inget sug som infunnit sig idag, utan jag har gått med det enda sen jag kom hit... och nu har det liksom växt fram till en desperation, så olidlig som självaste stämningen i "Så ska det låta". (Efter citat av Peter Harryson, då jag själv inte brukar vrida mig särsklit mycket alls hemma i soffan)



Har idag snott åt mig lite ledighet idag och kollat på kristallengalan på svt play inne på mitt rum. Om man böjer ner skärmen går det att se ifrån min sackosäck, och då ger det en härlig tv-mys-känsla...! och man känner sig inte så där nördig som när man sitter och glor på ett program med näsan 2dm från skärmen!

Skjutsade iväg Hergen till en fest kl.18. Kalaset började egentligen kl. 17, men Hergen ville inte åka så tidigt för då skulle kvällen kännas så fruktansvärt lång sa han... Hur många tänker så?

Så jag har varit ensam med tjejerna ikväll. Gwen gjorde en morotssallad till kvällsmat, vilket var ett trevligt initiativ... men så fick hon för sig att prova hur det blev om man pressade ur all saft ur de rivna morötterna, och i stället hällde över vinäger... Ätbart var det knappast, det skulle jag då inte vilja påstå! Men man får väl uthärda en del som au pair, så det var bara att le och säga att det var gott, och sen försöka slänga morötterna ner i strupen utan att nudda vid tungan... och sen skölja ner med vatten!

Här ligger de och kollar på tyska "Lilla aktuellt" som de har fått för sig att jag också älskar!



Dubbelrum

Ni har väl inte glömt tidernas mest korkade par? OM ni nu har det, så här kommer en återblick från programmet semestersvenskar som gick på tv för ett tag sen...



Jag gillar att de inte ens känner till begreppet "dubbelrum" när det är ett så pass välkänt koncept; double room, doppelzimmer, dubbelrum... etc.
Undrar om Fritidsresor tar åt sig av kritiken!?

Percy

En granne till mig heter Percy och han har långt, svart hår.
Han är hund.
Läste nyss på hans korg och upptäckte att han inte alls heter Percy, utan Pörzy...

Så såg jag ut i det ögonblicket:  ?

Tre ämnen på måfå



Detta är min bil. Med den kan man köra i 35km/h på femman om man vill.
På lördag ska jag lära mig hitta till skolan i Braunschweig, eftersom jag börjar där på måndag :)

Idag har varit en sån där göra-ingenting-speciellt-dag, så jag har läst ut en bok och skalat potatis. En rolig grej var när Hergen frågade om jag hade flyttat på hans tröja. Den hängde och torkade på en galge på takrännan, och sen hade den blåst längs med hela huset, så den syntes inte därifrån den först hängde... Det tyckte vi var humoristiskt av naturen.

Idag har jag inte lagat mat och då blev det kycklinglever med potatismos :S
Hade aldrig ätit kycklinglever förut, så jag hoppades innerligt att jag skulle tycka det var gott, för det skulle ju bli så pinsamt annars! Tack vare såsen gick det bra att äta, så därför ska jag vara tacksam hela dagen...
...men säg bara inte till någon att jag tycker om kycklinglever, så är ni bussiga!

Norsklärare

Jag kan härmed titulera mig som lärare i norska för tyskar!

Min enda tyska kompis Svenja flyttar till Ålesund på norska västkusten om två veckor, för att hon ska jobba där som au pair. Det var egentligen så vi träffades, för hon kom hit för att höra med Claudia hur det gick till att vara au pair och så, och sen dess har vi umgåtts en hel del.
Här är hon i hennes färgglada rum (tycker att inredningen inte liknar något jag sett förut...kan möjligen vara tysk stil)



I alla fall, jag erbjöd mig att lära henne lite användbar norska innan hon åker :)
Inga konstiga meningar som typ i Thailand där de kan säga "Morsning korsning, här vare skitbilligt", utan handfasta råd och tips på en seriös nivå!
Här är första sidan vi skrev (eller mest jag)!



Nån annan som vill lära sig ett språk, så kan ni bara höra av er...! Jag kanske ska ta och öppna en studiecirkel :P

Jag ska va med i...

...en friidrottstävling på Söndag!
Hastigt och lustigt blev det så bestämt, och jag vet inte hur! Med tanke på hur sportiga alla är häromkring lär jag ju göra bort mig så det skriker om det :S
Om ni kunde se mig nu skulle ni se mitt ängsliga grin... heh

heh



heh

Claudias paket

Claudia gillar att få paket!
Hon gillar det SÅ otroligt mycket!!

Förra veckan kom en ny dator med posten, och idag kom två par lila stövlar. Ett par ska hon bara skicka tillbaka, men hon var tvungen att prova först vilket par som passar bäst till hennes klänning som hon ska ha på lördag. (De ska fira att en bekant är klar med sin universitetsuppsats)
Det par hon beslutade sig för kostar €140, och ser superhippa ut!

Det är alltid lika roligt att se på när hon öppnar paketen... Jag trodde att hon skulle ge brevbäraren en kram när han kom idag, för hon liksom hoppade upp ur soffan och ropade förtjust "Nu kommer mina stövlar!" och så sprang hon honom till mötes :)

Igår fick jag också en ingivelse att köpa ett par skor, och när jag kom tillbaka hade hon sett genom köksfönstret att jag bar på en skokasse, så bara jag hade hunnit innanför dörren hurrade hon "Visa visa visa!", och jag fattade först inte vad hon menade...
Jag längtar tills Claudias nästa paket kommer med posten!

Detta lyssnar tyska barn på!


Den fyrhövdade familjen

Nu när jag har bott här en vecka undrar ni väl säkert vad det är för typer jag har flyttat in hos, så därför kommer en kort presentation :)
I Tyskland säger man att en familj är fyrhövdad (vierköpfig) och menar då att den består av fyra medlemmar. Det låter ju helt flippat, typ som att jag skulle säga att min familj hemma i Sverige är sexbent... för att vi tillsammans har sex ben?! Man måste ha 488 barn för att bli tusenfotig har jag räknat ut, men det blir ju knappast mer synd om den familjen för det...

Nu till saken. Hela familjen Spelly består av...


Hergen, 42.
Arbetar som pilot och är mycket trevlig. Han springer en mil nästan varje dag, och ibland är han med i maraton. Han hoppar även höjdhopp och utövar gymnastik. När han inte jobbar ägnar han sig för det mesta åt familjen, och han är väldigt engagerad i sina döttrars skolgång och fritid.



Claudia, 37.
Har inte alltid en hand framför ansiktet, men det var resultatet efter att hon tagit en bild av mig där jag såg ut som en mupp och jag försökte hämnas!
Hon arbetar som flygvärdinna, men har även en hel del kontorsjobb, och hon är väldigt social. Hennes bästa vän bor på samma gata och heter Petra. De brukar jogga tillsammans när båda har tid.
Claudia städar ofta i huset, men brukar låta oss andra hjälpa till ganska ofta. Ibland får hon för sig att göra lite konstiga ljud, så hon låter som en höna när hon viker tvätt, eller morrar som en hund när hon ser att jag läser en bok på svenska.  När hon var ung var hon också au pair, så därför vet hon hur det är :)



Gwen (uttalas Gvenn), 9
Är mycket eftertänksam och muskulös. Hon går på sport-internatskola mån-fre, och är bara hemma på helgerna. Hennes favoritsysselsättningar är friidrott, simning och gymnastik. Hon hjälper gärna till med matlagning och är väldigt förståndig, helt enkelt en typisk storasyster.
Hon pratar väldigt fort när hon är glad, och då är det svårt att hänga med i svängarna. Hennes föräldrar försöker vänja henne av med att läspa, men annars är hon typ det perfekta barnet.



Tony, 8. (tjej)
Är pytteliten och tunn med pipig röst. Hon går på gymnastik och segling, och hemma åker hon allra helst skateboard eller kollar på barnprogram. Hon kan vara lite slug och räkna ut hur hon ska göra för att få störst fördel av situationen, exempelvis bli jättekissnödig när det är dags att duka av bordet, eller borsta tänderna efter barnprogrammet för att få vara upp längre. Ofta ber hon mig att fråga Claudia om att göra något, för att det då har större chans att slå igenom än om hon själv skulle fråga.
Hon är helt enkelt familjens minsting till 100%.

Sen är det också så att...

...en annan jätterolig sak är att de inte bara dubbar allt utländskt tal i serier och filmer, utan i nyhetssändningar när de intervjuar någon på engelska så tystar de ner dem och låter en gubbe prata över, så att han måste använda både en ljus och en mörk röst för att de tyska tittarna ska förstå vem det är som säger vad. He he he! (Fast det är rätt irriterande efter att man har hört det några gånger)

Inte nog med det, de "beepar" också sånger med texter som kan uppfattas stötande, precis som i USA och Storbritannien. Ursäkta, men får man fråga varför de plockar bort typ varannan mening i vissa låtar som är bra?
D*t  ty*ker  ja*  ä*  väld*gt  onöd*gt!

En sak jag har noterat...

...är att i Tyskland säger man inte "God Natt" när man går och lägger sig, utan man säger antingen "Nu går jag och lägger mig" eller så försvinner man bara och så får alla andra upptäcka själva att man inte längre finns tillgänglig.
Så är det.

Finns det en till?

Jag trodde jag var den enda i Tyskland som kunde backparkera! Har noterat att ingen i Tyskland någonsin backar in i en lucka, så jag har kännt mig extra duktig när de snopna ansiktena skamset låtsas som ingenting efter att ha stått kvar vid sin egen bil och flinande undrat hur den där lilla blå Skodan ska få till det.
Men idag har jag sett en annan backparkerad bil!!
Därför undrar jag nu om det måhända finns en annan svensk här i närheten som kör med tysk reggiplåt, eller om det verkligen var en tysk?

Där höll du på att skrämma livet ur mig!

Idag har vi i familjen Spelly städdag. Das macht kein Spaß!
Jag höll på att överföra mina kläder från väskan till garderoben, och när jag hade packat ut alla kläder öppnade jag ett litet sidofack på väskan... Där låg det en liten plastpåse full med  vitt pulver. Keeej?!
Fick nästan hjärtstillestånd, och synade pulvret ihärdigt... Kunde efter det konstatera att det varken var socker eller salt (smakade dock inte) i påsen.
Sen slog det mig att det kanske var tvättmedel som min mamma kan ha packat ner inför en annan resa och glömt att ta ur igen...
Mamma, är det tvättmedel???!


Häpen!

Var och handlade tidigare idag, och hör ska ni höra!!! I Tyskland har de bara yoghurt i portionsförpackningar! ...det är ju sjukt sinnessjukt sjukt!
Jag hade tänkt mig en vanlig en-litersförpackning, behövde inte ens vara tetrapack... så jag sa till Hergen att jag gärna åt yoghurt på morgonen. Tyckte bara att det var rätt onödigt att han köpte en sån där liten fyrpack, som man kan ta med sig på bilsemestern ni vet...
Därför frågade jag om vi inte kunde köpa en större förpackning som juicepaketet ungefär. Då tog han upp en halvliters yoghurt och så sa han "Den här är den största som finns, men då måste man vara riktigt hungrig!"
ehhhhhh?

Intervjun

Hur har du det i Tyskland?
Tack det är bara bra!

Hur bor du?
Jag bor i en liten by med cirka 2000 invånare, som heter Rötgesbüttel, men med min egna lilla bil kan jag ta mig in till storstan på 20-30 minuter.
Rötgesbüttel består av ett villaområde med tegelbygnader samt lite sportplatser, en skola, en affär, en kyrka och en kinarestaurang.
Jag har hela tredje våningen till eget förfogande även om det bara är två små rum med gatutsikt. Här finns flera härliga möbler som tex. en dubbelsäng och en kontorsstol. Dock finns det ännu ingen spegel, så jag har fått spegla mig i tv:n hittills, men det ska komma hit en spegel på fredag, så det är lugnt... Jag har även en liten dansk flagga hängandes på väggen från den förra au pairen. Jag känner ingen ingivelse varken att ta ner den eller att hänga upp en svensk flagga, så jag låter det vara... Uppe på ett skåp ligger en plånbok med pengar som jag får ta av när jag ska göra inköp till hushållet, och jag har också fått en husnyckel, en cykelnyckel och en bilnyckel.
Vi har en liten trädgård med för mig okända växter (någon som har hört talas om Trumpetbaum?) och en studsmatta. 

Finns det någon bra tysk musik?
Nej, det finns bara smörschlager och technopop.

Hur går det att prata tyska?
Bättre med tiden. Jag förstår mycket, men pratar ännu inte så bra. Jag ger sjutton i att tänka ut om det är ackusativ eller dativ, utan jag bara säger, och tyskarna är ett klokt folk för de förstår i alla fall :)
Vi pratar i alla fall tyska hela tiden, såvida jag inte ska berätta fler än tio meningar på raken. Då drar jag på engelska i stället för att det är lättare...

Vad har du gjort hittills?
Jag har integrerat.

...och gjort lite annat också. Tony går i skolan mellan kl. 8-13 och eftersom min tyskkurs inte har börjat än har jag "ledigt" på förmiddagarna. Igår var jag och Hergen och öppnade ett konto till mig på min nya bank Sparkasse. Han tyckte jag hade för många namn! Alltså, jag heter Lisen Sofia Helena, och jag citarar "Dutt dutt dutt dutt, jag trodde aldrig att du hade så många namn!" Hehe.
Till lunch lagade jag kycklig, pasta och champinionsås till mig och Tony. Har aldrig gjort champinionsås förut, men det gick bra :)
Idag har jag fått fria händer, så jag vet inte vad jag ska hitta på för käk? Idéer någon?
 
På eftermiddagarna hjälper jag Tony med läxor, typ gångertabellen eller liknande på en mycket behaglig nivå :) Igår efter skolan hade Tony två kompisar här på besök. De ville hoppa studsmatta under vattenspridaren, men det fick de inte för mig i fall de skulle halka och slå sig! Jag berättade det för Claudia när hon kom hem och hon tyckte det var bra att jag hade sagt ifrån. Hon sa att det jag säger måste de acceptera...och det gjorde de ju också, så alles gut ;)
Innan Tony lägger sig ser vi på barnprogram och tyska "Lilla Aktuellt", och sen sitter jag, Hergen och Claudia (om de är hemma) uppe och äter godis och fortsätter kolla på tv.
Vi glufsar inte i oss godis som man gör i Sverige, utan vi gottar oss försiktigt och på ett mer sofistikerat sätt!

Hur är maten annars då?
Inte alls så tokig. Vi äter varm lunch runt klockan ett och kvällsmacka vid kl. 18 och det räcker... Sen får man givetvis ta sig frukt när man vill...
Tony äter helst müsli till frukost, och Claudia säger att om hon gör det varje dag så får hon i sig för lite bröd, så de har ett varannandagssystem... müsli, macka, müsli, macka osv. Udda men ok :)

Kom gärna med fler frågor när ni undrar något, så ska jag se till att svara!

Tre saker jag inte vill bli frågad

1, Och vad gör man i Sköllersta på en fredagskväll då?

2, Dricker du grönt, svart eller rött te? (Enligt mig är nästan allt te gult och genomskinligt)

3, (Det tredje är inte direkt en fråga, men man förväntas i alla fall veta något). Åh, du kommer från Sverige! Dig glädjer jag mig åt att få prata med... Våra länder har ju SÅ mycket gemensam historia!!

Hur man campar längs med Hjälmaren

Förra året i maj arrangerade skolan ett utbyte med Belgien, och jag fick hem en snubbe vid namn Dimitri. Vi har inte hörts av speciellt mycket under året så man skulle lätt ha kunnat tro att vår bekantskap skulle rinna ut i sanden.

Det var fem dagar innan jag skulle flytta till Tyskland som jag fick ett mejl av Dimitri och hans vän Kristof; att de skulle komma och hälsa på oss redan nästa dag! Just det... nästa dag klockan 11 skulle de anlända på Bromma flygplats!
Detta samtidigt som jag fortfarande jobbar, läser sommarkurs på KTH, planerar min flytt och noggrant planerar så att jag ska hinna träffa mina kompisar på kvällarna. Iiiiinte så lägligt för ett besök från Belgien alltså! ...men vad gör man inte om inte åtminstone erbjuda dem husrum över en natt (eftersom de uppenbarligen räknat med detta).
Kvällen när de kom hade jag sen innan planerat att hitta på någonting tillsammans med min vän Isac, och det var någonting jag inte tänkte rubba på för deras skull, så mina föräldrar fick agera värdar för kvällen. När jag kom hem vid halv tolv sov alla redan så sött!

Dagen efter var det min tur att vara trivsel-Torsten, och så här såg det ut vid frukostbordet den morgonen.

Dimitris smaklökar kinkar sig lite och till frukost äter han bara vitt rostat bröd utan smör eller annat pålägg tillsammans med lite apelsinjuice.

De hade alltså kommit från Belgien för att campa längs med Hjälmaren (när man läser detta bör man fnissa), så jag skulle köra dem in till Ekeby-Almby varifrån de skulle gå in till stan.
Dimitri sa "I really like this country. That's weird". Jag visste inte vad jag skulle svara på det så jag log bara.

På vägen dit kände jag för att introducera dem för lite svensk kultur så jag lärde dem att säga "Stig-Helmer-frilla" (med tanke hur Dimitris hår såg ut när han gick upp) men det tyckte de var svårt att uttala.
Så då lyssnade vi på svennebanan och jag lärde dem att säga just svennebanan. Det gick bättre!

Jag hade lite tid över så jag passade på att gå med en liten sväng på vandringsleden innan jag var tvungen att dra hem igen i bilen. Jag fick då bära Kristofs ryggsäck. Kolla hur jag ser ut som en tysk redan!!! En tvättäkta tysk turist!




När vi gått ett tag passerar vi ett område med hus och Dimitri och Kristof vänder sig båda om och pekar "Vad är det DÄR??" på en gammal brun midsommarstång. De såg ut att tro att det var ett religiöst monument eller något liknande för de vart alldeles över sig givna...
Därför lät jag oss inte gå förbi utan att provdansa runt den, så att de skulle se vilken funktion den fyller!
Vi drog fyra danser, räven raskar över isen, karusellen, små grodorna och vi äro musikanter...
Här får ni se ett smakprov!


min morbror Ulf

...är mer känd som Uffe.
Uffe gillar att tänka på matematiska problem och ta det lugnt på diverse staket här och var!


Han älskar att bli bra på bild, men han är inte så narcissistisk som man kan tro. Hade han varit tjej hade han verkligen inte varit en fjortis liksom om ni hajar?! typ så.

Den här tröjan är från Degerfors IF och den tycker Uffe är tunn och skön på sommaren!
Det är bra eftersom Uffe gillar att hålla kroppen i form genom löpning, och Vasalopp och sånt, och då blir man lätt varm...

Det bör också tilläggas att hans dialektala imitationer av norska och skånska är i behov av enorm förbättring, men dock är han flytande i sin egen dialekt!

Min mamma från gettot

Det oskyldigt blonda stripraka håret har visat sig ingiva en falsk trygghet om att andra ord än äppelpaj och strandtomt knappast skulle kunna passera hennes läppar... men så kom dagen!
Dagen då min mamma yttrade att gitarristens spel lät haschat! haschat!!!

Jag sa att det osade otroligt mycket getto, men det visste hon inte vad det var :) så jag kan nog andas ut igen trots allt...

En eller ingen?

Om du bara rent hypotetiskt låtsas att du har EN enda tand kvar... som sitter mitt fram på underkäken. Skulle du då ta bort den så att hela munnen blev tom, eller låta den sitta kvar och utmärka sig? Svara i kommentarsfältet!