Äkta kvällsmat

Idag har Tony varit på barnkalas, och jag har njutit av lite egentid. Claudia hade sagt att hon skulle komma hem till kvällen, ungefär vid sexsju-snåret, och Hergen ser vi först igen på onsdag.

Men Claudia kom hem bra mycket tidigare än hon sagt, hon tog en madrass och la sig ute i en solstol och sov gott under en filt. Under tiden passade jag på att cykla till Meine och tillbaka och sen rann tiden iväg en stund framför datorn. Det blir lätt så när man fastnar i en chatt på messenger...
Efter ett tag gick jag ner i köket igen och då står Claudia vid spisen och steker fläskfilé, och i ugnen ligger en baguette fylld med franska örter! I normala fall äter vi BARA macka med typ ost och skinka till kvällsmat, så jag frågade om det var något speciellt vi skulle fira...
Då sa Claudia att eftersom vi var helt ensamma hemma ikväll tyckte hon att vi kunde festa till det lite, och äta något extra gott! Det gjorde mig glad, och vi satt och grämde oss över hennes hårda arbetsförhållanden under nästan hela måltiden... Det var mycket trevligt!

Ett inlägg som egentligen inte handlar om något spännande alls

I Sverige råder regeln "Först till kvarn, får först mala".
I Tyskland råder regeln "Bäst på att tränga sig fram, får först mala".

Idag har vi diskuterat tyskarnas framfusighet!
Claudia som är flygvärdinna tycker det är pinsamt att vara utomlands, för att det är så många tyskar som bara tar för sig och tränger sig före, utan att respektera andras levnadsvanor. Men hon sa också att om man här i Tyskland bara står tillbaka och låter andra springa om en, så kommer man aldrig fram...

Detta kom sig av att jag påpekade att det var respektlöst att det var så många som rökte inomhus på nattklubben igår, utan att ta hänsyn till förbudet som gällde. Till och med tanten som satt vid dricksskålen utanför toaletten rökte i smyg med ciggen under bordet!
Har fått hänga upp mina kläder på vädring idag, men vi hade faktiskt riktigt kul igår, och Severine introducerade mig för flera av sina vänner.
Denna låt gick på repeat i högtalarna... (Jag tycker mig börja kunna se ett mönster i tysk musik. Det mesta låter som en hel elitserie av hejaklacker i hockey.) Vill också påpeka att jag inte lägger upp musik här på bloggen för att jag tycker den är bra, utan snarare för att du som läsare ska få en inblick i hur mycket supertysk kultur jag får uppleva!



Vill ni höra värsta konstiga grejen?
På hemvägen frågade killen som körde bilen varifrån i Sverige jag kom, och jag svarade lite skämtsamt "Örebro", för jag vet ju att det inte är någon som har någon aning om var det ligger.
Då svarade han "Där har jag varit!"
"Heh?!"
...och så berättade han att hans skola hade haft utbyte med en skola i Örebro, och själv hade han bott i en familj i Vintrosa. De hade tagit med honom upp i svampen, badat i Gustavsvik och vandrat längs med Tisaren.


Tonys fågel

En glasblåsare kom hit till byn, och alla barnen rusade dit för att köpa grejer av honom. Det gjorde även Tony och jag!!
Tony köpte en fågel som sitter på ett långt rör, och det är meningen att man ska fylla den med vatten, så att man kan blåsa ut det i andra ändan på någon intet ont anande stackare... så att den blir alldeles blöt!
Så här ser fågeln ut framifrån och i profil!




Diffaren Hergen

Tänk vilket sammanträffande att Hergen hejar på just Degerfors IF!
Vem hade kunnat förana det?



Pappa skickade ett paket med posten, med en tröja och en mössa. Hergen tycker det är jättefestligt att ha en tröja med ett lag som han inte ens kan uttala (men vi jobbar på det)!

10 bilder från skolan

Jag har för ett tag sen bytt bord i klassrummet, för att slippa sitta bredvid den korkade bruden jag inte gillar!
Hehe, igår när hon som vanligt fyllde i lärarens ord (så fort läraren gör minsta paus för att tänka efter, så fyller tjejen i resten av lärarens mening som hon själv tycker passar), blev hon tillsagd "Jag tror att jag vet bättre själv vad jag tänker säga!"
Det tyckte jag var roligt! ...och idag tappade hon sin mobil i golvet, det var också en höjdpunkt, även fast den inte gick sönder!

Numera sitter jag bredvid Maja från Polen. Hon kallar mig för Sossja, för så säger man Sofia på polska...


Valerij från Ryssland har också bytt bord, så vi sitter bredvid varandra igen!
Hans favoritländer i hela världen är  Sverige och Finland, eftersom det förekommer så lite korruption hos oss, säger han.


Maja är bra rolig! ...och hon tycker att jag är rolig också! Jag lär henne svenska, och hon lär mig polska!


Detta är Mirian från Brasilien. Hon är väldigt väldigt sydamerikansk. Här håller hon föredrag om en fickkniv.


Idag har vi BARA pratat om politik, eftersom det är val på söndag. Det var jättetråkigt. Det kunde ha varit intressant, men det var inte det. Var glada att ni gjorde något annat på förmiddagen :)


Jag vill inte veta mer av vad det står på Ednas tröja (Hon i rött)! Man ser bara att det står "more more" och man kan ana att det tredje ordet är "than". Det är populärt bland de spansktalande att gå med sådana tröjor. En annan tjej på skolan har en där det står "Beautiful Girl" med glittrande versaler. Jag menar, det är väl ingenting man behöver skylta med, och framför allt är det väl upp till betraktaren att göra det bedömandet! Man behöver ju inte trycka upp det i fejjan på folk... eller?


Tanten i röd t-shirt är läraren Hanna. Hon är gift med en snubbe från Kamerun, och jag får inte ihop det!


Plötsligt flög det in ett spöke, och väckte stor uppmärksamhet. Det är därför Valerij och Rona ser så skrajsna ut!



Sen susade spöket runt bakom min rygg... därav dessa skeptiska damer, Randa och Maja.


Skulle ta ett kort av spöket, så att ni fick se! Det såg förskräckligt ut, men som ni kanske hört så fastnar inte spöken på kort, så det ser precis ut som att hela klassen sitter och kollar rakt på anslagstavlan i stället! Så tokigt!

Från glass till peppar

Jag har blivit mycket bekant med killen som kör glassbilen, eftersom vi handlar av honom nästan varenda dag, jag och Tony! Alltså, det är inte samma glassbil som i Sverige! I Sverige låter glassbilen "na na na na na, na na na na na, na na, na na, na na". I Tyskland låter den "plingeling", och där säljs kulglass i bägare eller strut, och inga tjugopack på påse...

Jag betalar alltid med mina egna pengar när vi köper glass, även fast Claudia har sagt att jag får ta av deras. Hon har också sagt att jag får ta så många kulor jag vill, men att Tony bara får två.
Otroligt förmånligt, jag vet! ...men jag har trots detta aldrig heller tagit mer än två kulor :)

Det är jätteroligt att få post hit! Om någon av er åker på någon rolig semester, så kan ni väl skicka hit ett vykort?
Jag har redan fått två äkta handskrivna brev av Amber, bara sådär på raken utan att jag ens hann höra av mig emellan! Jätteroligt att läsa till aftonsbrödet (eller kvällsmackan om man översätter fritt)!
Apropå det, jag har börjat använda mig rätt mycket av persilja, vitlök eller basilika när jag lagar mat... Det låter väl som att jag har tagit mig vidare till steg 2 inom matlagningskonsten då! Syyynd bara att barnen är så känsliga för kryddor. Man behöver bara peppra lite granna, så andas de nästan ut eld, jag svär!

Det enda vi peppar för nu är skolfesten på Tonys skola i morgon! Vi är ditbjudna till den årliga ceremonin mellan kl. 15-18, och jag har ingen aning om vad som kommer försiggå, men det blir säkert bra.
(snygg övergång där va, från peppar till peppar?)

(...eller var den bara patetisk?)

Jag hinner inte med...

...att dokumentera allt roligt som händer i mitt liv här på bloggen! Jag har så otroligt mycket att hinna med, och saker som jag verkligen behöver tänka över.
Claudia och Hergen har börjat sitt sökande efter nästa au pair, som kan ta över i januari, och jag har hjälpt till att göra i ordning profilsidan så att den ser tilltalande ut. Dessutom har jag skrivit ett personligt mejl till en svensk tjej som vill bli au pair, från Claudias mejladress. Nästa gång Claudia ska skriva till en svensk tjej så kan hon bara kopiera det jag har skrivit och byta ut namnet - jättefiffigt!

Idag har jag varit ovanligt social här hemma, och i skolan har jag lärt mig en ny sång!
Jag kan den helt utantill. Här kan ni höra hur den går! Hehe hehe


Det är min lärare Birgit som fick oss att stämma upp i sång... Föreställ er sen en kul tant på gott humör som alltid skrattar både åt sig själv och andra, och som varenda dag frågar om hon får sjunga en sång som anknyter till det tema vi pratat om... se där, där har vi en Birgit!
Igår sjöng Birgit ett stycke opera skrivet av Mozart, och idag skrev hon upp texten till låten ni precis hört på whiteboardtavlan och uppmanade oss att stå upp och sjunga med.
Kul tycker jag!

För er som undrar vilken bok jag valde igår, så blev det den om hon som växte upp i djungeln!

Bokval

Innan jag går till sängs ska jag läsa ett kapitel i en bok på tyska. Jag har köpt en själv idag på lunchrasten i skolan. Den handlar om en tant/kvinna/tjej (vet inte riktigt vad hon är än) som ska få ta emot en statyett i tv, men först måste hon arbeta upp sin karisma.
Jag är dock inte helt säker på att det ska bli just den boken som jag ska absorberas av på kvällarna framöver...
...Jag har nämligen också lånat två böcker av Claudia. Den ena är sanningsbaserad och handlar om en tysk kvinna som växte upp i djungeln bland ett urfolk. Den andra boken är en tjockis och handlar typ om ett par som gifter sig för andra gången.
Vet inte vilken bok jag ska börja med! Ska kolla igenom alla först och se vilken jag fattar mest tycke för!


Smaklig måltid!

Ett säkert kort att få Tony på bra humör när hon kommer hem är att ha någon av hennes favoriträtter på spisen. Fiskpinnar är populärt, men inget slår nog hackepeter, dvs rå fläskfärs på fralla!



Svennar äter inte hackepeter, och jag är inget undantag så jag stekte hamburgare åt mig själv som jag la på frallorna tillsammans med grönsaker. Smakade riktigt gott, och såg minst hundra gånger mer aptitligt ut än Tonys snuskiga kladd.


Var så nöjd med mig själv att jag åstadkommit något så gott! Till efterrätt plockade Tony fram någon konstig kräm. Det gröna lagret smakade kemikalier och det vita smakade vanilj, så jag åt bara av det översta...
Tony ville inte vara med på en bild till, så därför gömde hon sig bakom min dessert.


Jag vet inte var min efterrätt tog vägen sen, om någon annan åt upp den senare eller om den slängdes. Här sopsorteras det hej vilt, men det är lite annorlunda än i Sverige. Plast och metall läggs tillsammans, och tidningar läggs om vartannat med diverse kartonger. ...men jag vet fortfarande inte om man kan lägga tepåsar i komposten eller inte? Har inte vågat chansa, så de får gå med i övriga soporna varenda gång.
Sopgubben kommer på torsdagar på vår gata. Hoppas han inte blir sur varje vecka för att jag har lagt grejer i fel påse... Det är aldrig med avsikt!

Claudias dator

Claudia har en ny dator, som är snygg men dålig! Den kom med posten samma dag som jag anlände hit, och har burit sig vedervärdigt åt från första början.
Tack och lov har Claudia en arbetskamrat som heter Martin, som lägger ner otroligt mycket arbete på att finna lösningar till alla de problem som uppkommer. Han är helt enkelt väldigt hygglig, och det är ett internt skämt inom familjen att Claudia och Martin har en hemlig kärleksaffär. Mycket roligt måste jag säga!
Idag var det något fuffens igen, eftersom det tydligen går att ta emot mejl men inte skicka. Det föreföll lite problematiskt, så Claudia var tvungen att radera en massa program från datorn innan det funkade igen...

Jag tog en bild, precis i ögonblicket när hon såg att jag hade kameran framme, och en hundradels sekund innan hon sträckte ut sin långa rosa tunga mot mig!


Apropå cykelhjälmen på bordet hade jag helt glömt bort att barn använder cykelhjälm när de cyklar, och blev jättelättad när Tony självmant tog på sig sin, för annars hade vi bara cyklat iväg och jag hade inte reagerat över huvud taget!

After anytime

Om någon som läser den här bloggen har någon som helst makt, så har jag ett råd!
INFÖR DETTA GODIS I SVERIGE!! After Eight-kulor som ser ut som harlortar = genialt



Här har någon lämnat värdefull spillning. Mycket sällsynt skådad, men förekommer generellt i större utsträckning i centraleuropeiska regioner än i nordeuropeiska. Anledningen till detta har ännu inte klarlagts, men vad man vet har det ingenting med klimatet att göra...

Önskningar mottages

Jag har fyllt en låda med godis, rättare sagt med olika sorters choklad! Undrar just vem som äter upp vem först, jag eller lådan?!
Har varit i Hannover idag med några nya bekantskaper... Vi åt varsin enorm tallrik glass, och traskade sedan runt i stan bland alla galna och skrikande fotbollsfans.
Tog lite bilder som jag ska lägga upp en annan dag, för nu är jag alldeles för trött, inte ens godiset hjälper mig att tillföra energi...
Ehm, nä men ärligt talat hörreni... Vi får höras i morgon i stället :)

Vad vill ni helst höra om?
1, Hur jag hittade till tågstationen
2, Pizzabaket
3, Hannover
4, Mer av vardagslivet

Kulinarisk vägran

Har varit ensam med Tony i två dagar nu. I morse frågade hon vad vi skulle äta till lunch, och jag svarade att det blir någonting med köttfärs. Då såg hon nöjd ut och undrade om jag även kunde köpa med frallor när jag åkte hem från skolan. Det sa jag att jag kunde.
...för hon ville äta köttfärs på macka.

Kul idé, tänkte jag! Vi skulle ju kunna göra små hamburgare utav biffar, frallor och grönsaker...

"Men då behöver vi ju inte steka köttet, för det är ju godare om köttet får vara som det är."
"Heh?! Menar du att vi ska bre rå köttfärs på mackorna?"

I Tyskland äter man gärna detta, och kallar det för HackadePeter... öh nej förlåt, hackepeter var det visst!
Jag provar gärna nya maträtter, men rå köttfärs på macka är inget jag längtat efter. Då vore jag väl innerligt korkad om jag tillagade denna rätt till mig själv, när det är jag som bestämmer vad vi ska äta?

"Du är precis som Marie (Den förra, danska au pairen)! Hon åt heller aldrig hackepeter!" *djup suck*

Till lunch blev det pasta med skinksås, och till kvällsmat köpte vi nio minipizzor som vi ställde tio minuter i ugnen och avnjöt efter avklarade läxor. Vi åt fyra och en halv var, men nu snackar vi små pizzor! Jag hade lite extra vitlök på mina, vilket gjorde Tony mycket konfunderad... Enligt henne var det nästan i klass med när deras brasilianska au pair hade leverpastej på pannkakan. konstigt tyckte hon att det var!
Enligt mig var vitlök på pizza typ mer normalt än rå köttfärs på fralla!



Detta förklarar varför Tony alltid stoppar ner sina små fingrar i köttfärsen och blixtsnabbt för upp en klump till munnen, när jag står och lagar mat. Har alltid blivit så paff/småäcklad av denna handling att jag inte förmått mig att säga att så gör man inte. Nu vet jag bakgrunden!

Hans Fahlén

Jag satt och kollade på nyheterna tillsammans med Hergen. Det är ett inslag från någon stor bilmässa, och de intervjuar en massa folk.
Plötsligt dyker Hans Fahlén upp i bild!


...och han blir intervjuad i ungefär 10 sekunder innan de går vidare till någon annan.
Jag blir lite paff, för Hans Fahlén har väl ingenting att göra på tysk tv heller? så jag säger "Det där var en svensk!".
Då säger Hergen "Hur vet du det? De dubbar ju alla som inte pratar tyska. Såg du det på munrörelserna eller?"
(Hehe, lite skillat det hade varit av mig i så fall!)
"Nej, han är programledare på svensk tv".
"oj"

Förtydligande

Inlägget om Piratenpartei är aningens ironiskt skrivet, för er som kommenterat med konstiga kommentarer
(som jag tagit bort, hehe)!

Sån är inte jag!

Snart kommer ett roligare inlägg!
Under tiden kan ni få kolla på ett av mina blåmärken.

Men haha nej! Jag är verkligen inte den typen som beklagar mig över att ha ont... Verkligen inte! Skulle jag aldrig göra, ärligt asså!

Piratens partaj

Detta är en inbjudan till Piratens partaj. På partajet spelas delad musik, och vi ska kolla på delad film. Alla innehavare av en dator får komma. Det är öppet dygnet runt, och den som stannar till frukosten kan få smaka på delad fil med müsli.

När du kommer till partajet är det bra om du inte tycker någonting om skola, sjukvård, polisväsende eller skatt, för det gör ingen annan här heller... Huvudsaken är att du kan ta reda på vad du vill, för på partajet ska vi sprida information! Hujedanemej vad mycket information vi ska sprida!!
(fast kom ihåg att inte tycka så mycket sen, när du har fått veta vissa grejer...)



I Tyskland är det snart val. Hela situationen är rätt komisk, eftersom den regerande koalitionen ska upplösas och nu strider de mot varandra i debatter, samtidigt som de fortfarande arbetar sida vid sida och måste hålla sams. Under regeringstiden har de givetvis uppnått precis samma saker, så det är även omöjligt att jämföra vilka som skött sig bäst under de senaste åren...

Dessutom har idén om det svenska piratpartiet spridit sig hit. Samma logga, men annat namn; "Piratenpartei" (uttalas piratenpartaj), och denna affisch kan man se lite varstans uppsatt på lyktstolpar osv.
Förvånas dock över att jag ännu inte sett någon reklam för "Feministische Initiative", "Die Juniliste" eller " Die Schwedendemokraten"! Var har de blivit av?? Är det inte obligatoriskt att ha med dem?


Svaghet

Mina armar är så svaga att jag knappt orkar skriva på knapparna på det här tangentbordet... Jag hade inte nog kraft att dra ut lådan för att slänga mitt bananskal... Jag har krossade blodkärl runt hela höftpartiet... Jag har lårkakor och oräkneliga blåmärken på båda benen... Det gör ont... men jag skrattar... Huden är avsvedd från mina händer... Jag rör mig som en 90-åring runt i huset... Mina tår känns brutna...
Jag har gymnastiserat... Jag har stått på händer... Jag har svingat mig runt stänger... Jag har ramlat...
Nu har jag bara en sista fråga... Är det så här det känns att vara vältränad?

Husesyn

I Fredags hade jag gjort mig väldigt populär hos Tony. Vi hade hoppat på trampolinen, lekt hund och lekt sjukhus... Resultatet av detta var att Tony ville sova i mitt rum över natten.
Jag hade ingen bra anledning att säga nej, så vi bäddade åt henne bredvid mig säng, fast egentligen är jag inte alls speciellt begeistrad över att ha henne där. I tre veckor har mina rum verkligen varit mina, och ingen annan kommer någonsin upp hit. Det är rätt skönt, för här sitter jag ostörd och kan pyssla med vad jag vill. Jag har ju trots allt inte 168 timmars arbetsvecka!
Men på senaste tiden har Tony sökt sig hit upp, kommit och kollat vad jag gör på datorn, eller frågat om hon får titta på tv i mitt rum. 

I alla fall så bäddade vi åt Tony här...


Och jag tänkte att när hon går och lägger sig klockan åtta får jag väl helt enkelt sitta i mitt uppehållsrum så länge det går.. och sen smyga in till mitt sovrum när jag blir alltför trött...


Men helt utan förvarning hade hon ändrat sig, och somnade i alla fall i sin egen säng. Hurra!

Jag mötte nästan Fredrik Reinfeldt

Igår var jag med Hergen, Gwen och Tony till tjejernas kusiner i Potsdam utanför Berlin. Vi skulle fira dem för de fyllde år (tvillingar). Där fick jag träffa hela Claudias släkt, och alla var mycket trevliga. Jag pratade mest med hennes föräldrar... Hennes pappa frågade jättemycket om Sverige, och mamman var en sån där go' person!
Men jag fick reda på något annat som jag inte visste förut!
Claudia har kommit femma i nån riktigt stor cykeltävling... liknande tour de France, fast för damer. Och hennes bror Ingo Spelly kan ni googla på om ni vill. Han är alltså pappa till tvillingarna!
Här t.ex. kan ni läsa om honom http://en.wikipedia.org/wiki/Ingo_Spelly

Höll nästan på att få en chock också, för tvillingarnas mammas bror såg precis ut som Fredrik Reinfeldt! Det var lite läskigt tyckte jag...

Givetvis var tårtan fylld med konserverade körsbär. Vad annars?

Mitt husband

Kommer ni ihåg bandet Architecture in Helsinki? De som alla älskade 2006 trots att de inte var bra?

Tycker ni att detta hus är vitt så ser ni rätt!



Tycker ni inte att det här huset är orange, så gå till doktorn, bums...



Och vem älskar inte dessa typiskt svenska, röda vykortsstugor... som för tankarna till nybakta kanelbullar och en blågul flagga vajandes i vinden en het sommardag!



Jag ska bilda ett bättre band som heter Architecture in Potsdam! Nån som kan manövrera ett instrument någorlunda som vill vara med??

Segling med bekymmer

När Tony har sina seglingslektioner på onsdagar oroar jag mig alltid för att jag för det första inte ska hitta till sjön, och för det andra att vi ska montera ihop jollen fel!
Det krånglar jämt med något och så ska det uppenbart vara...

Den här veckan var Tony en riktig lurifax. Vid lunch sa hon till mig att vi borde åka en halvtimme tidigare, för hon ville komma dit och ha allt i ordning i god tid. Men när vi väl skulle åka satte hon sig på tvären och ville INTE för sitt liv åka och segla.
Hon sa att hon måste göra klart läxorna som hon inte var färdig med, vilket normalt skulle vara ett giltigt skäl att stanna hemma, men en åttaåring har inte så mycket läxor och känner man Tony rätt så vet man att hon skjutit upp läxgörandet enbart för att slippa seglingen.
När jag då säger att vi måste åka i alla fall, slänger hon sig på sängen och störtgrinar! 75% av gångerna Tony grinar är det bara skådespel, så jag tvingade henne att packa sin ryggsäck och sa att vi skulle hjälpas åt med läxorna när vi kom hem.
Hon var jättesur när vi satte oss i bilen, men när vi kom fram till sjön var hon så pigg och glad som aldrig förr!

När hon väl kommit ut i jollen har jag alltid en och en halv timme på mig att bara koppla av, jätteskönt!
Då går jag oftast och sätter mig på en liten tom restaurang/bar där de säljer äcklig mat till skyhöga priser... Ta en titt på de här pommes fritesen till exempel... Skulle vara goda som de var, men för att äckla ner dem har de lagts i ett curryketchup-bad där de får simma runt fritt!

Men det är ändå värt att köpa någonting bara för att få sitta där, annars vet jag inte riktigt vart jag skulle göra av mig själv.
Så här ser utsikten ut därifrån jag brukar sitta...


Det gäller ju givetvis att utnyttja tiden också, så därför brukar jag alltid ha med mig någon typ av sysselsättning; oftast att läsa eller skriva. För det mesta blir det tysk grammatik, eller glosor :) ...men jag låtsas oftast att jag sitter och arbetar med något viktigt projekt, eller skriver på en ny roman.
Det känns lite mer sofistikerat så!

Detta är en jättehärlig stund när jag får sitta alldeles ostörd utomhus och bara ta det lugnt.
Efter det ska jollen monteras ner, och vi ska hitta hem!

Väl hemma kommer Tony på att hon var ledsen förut, så därför börjar hon åter tjuta så fort vi kliver innanför dörren. Nu är det för att hon måste göra läxor och kommer inte hinna titta på barnprogram innan hon går och lägger sig.
Klockan åtta korrekturläser jag hennes läxor och river sönder en tidning som jag lägger i en påse (vet inte vad hon skulle använda det till, men så skulle det i alla fall vara).
Sen när klockan är halv nio och jag säger att nu måste du i säng, så börjar hon grina hysteriskt igen och säger att hon har glömt kvar en dikt i skolan som hon ska kunna utantill i morgon!
Ehhh, jaha?!
"Jag måste skriva av den hos en kompis, följer du med?" säger hon till mig då. Så halv nio slänger vi oss i bilen och drar iväg till någon av hennes klasskamrater... Innan vi har fått dikten fotokopierad har vi varit hemma hos tre andra åttaåringar och jag har kört runt ett visst antal varv i hela byn.
När vi efter kl. 21 stegar in genom dörren möts vi av Hergen som skiner upp i ett stort leende. Han är i telefon med Claudia, eftersom han kommit hem och mötts av ett totalt ödelagt hus, en timme efter Tonys läggningstid! Först hade tanken slagit honom att vi kunde ha krockat på väg hem från seglingen, men det gick ju inte eftersom flytvästen hängde på tork... och då kunde han inte begripa vad det var för problem som hade uppkommit och gjort att ingen av oss var hemma!
Han kunde se att jag hade försökt ringa honom, men när han hade ringt mig tillbaka hade det skrålat från köket, så det hade inte gått att få tag på oss. (Till mitt försvar angående mobiltelefonen kan jag säga: Jag trodde aldrig att vi skulle vara borta så länge, eftersom Tony frågade om jag ville följa med henne, så borde det ha varit gångavstånd dit vi skulle, om man tänker lite logiskt)

Slutet gott, allting gott i alla fall.. Hoppas bara nästa onsdag blir lättare!

Har börjat umgås...

...med dessa brudar som går i min parallellklass, och alltså har vi rast samtidigt! Den ena kommer från någonstans i Afrika och den Andra kommer från Mexiko, precis vid gränsen till Texas...
De är jättetrevliga!

Denise t.h. bor bara två kvarter från skolan, så det skulle va jättepraktiskt att följa med henne hem någon dag efter skolan om jag har ledigt då.
Höll på att få en smärre chock när jag fick reda på att båda två snart kommer fylla 30!! Jag skulle lätt ha kunnat placera in dem på ett gymnasium (om man går efter utseendet alltså)!

Twix White, min nya upptäckt!

Finns Twix White också i Sverige?
Den säljs här och gör att jag äter en alltför oförnuftig diet, men den är så otroligt god!! Det perfekta godiset på alla sätt; 32% kolakräm och 35% vitt chokladöverdrag. Varje förpackning innehåller 7% av dagsbehovet kalorier, och är dessutom fri från färgämnen! Allt detta kan man läsa sig till på förpackningen...
Det enda som stör mig något vansinnigt är att det även står "Limited Edition"! Måste därför skynda mig att äta massor innan de här godsakerna tar slut...!


Kommer ni ihåg när Twix fortfarande hette Raider? Jag visste inte ens att det var samma godis. Jag var bara 10 år när namnet byttes ut, och därför kunde väl min kropp inte hantera att ta emot så mycket fakta kan jag tänka mig...
I Tyskland genomfördes en raklamkampanj med dessa slagord "Raider heißt jetzt Twix, ... sonst ändert sich nix", om någon var intresserad av att veta det alltså :P

Varför...

...är det alltid hetast trafik på just tisdagar?
För övrigt i Tyskland är trafiken bra mycket intensivare här... vägar som skulle vara 50/70 i Sverige är alltid 100.
Reglerna som gäller är 50km/h inom byar och städer, överallt annars är det 100km/h, om ingen annan skylt syns, och om man inte kör på autobahn, för där är det fri hastighet.
Jag kör på Autobahn varje vardag till skolan, och på tisdagar är det KÖ!!


Som ni ser sitter man väldigt högt upp i min bil, det ger nästan lite lastbilskänsla :)
Oroa er inte, jag tog inte den här bilden själv... Jag hittade den på internet, men det ska i alla fall vara väg A4 (samma som jag åker)!

Ibland dyker fartkameror upp, men det är inget problem för Hergen har sagt att den inte registrerar om man kör i 15km/h över det som är tillåtet. Alltså tycker folk här att man är dum i huvudet om man kryper ner i 75km/h framför en kamera på en 80-väg, när det GÅR att köra 95km/h och ändå slippa undan!


Svenjas avskedsparty

Idag åker min bästa tyska kompis till Norge som au pair :( ...fast kul för henne säkert!


Igår kl. 22 tittade hon in till mig en halvtimme för att prata lite och låta mig skriva i hennes "mina vänner-bok". (Ni vet en sån som man hade när man var liten, men som bara fyra personer orkade skriva i)

I lördags hade hon bjudit sina bästa vänner (inkl. mig) på avskedsparty, och det var mycket trevligt! Vi åt hemgjord pizza och glass med konserverade körsbär (i Tyskland har konserverade körsbär ungefär samma status som färska jordgubbar i Sverige). Jag åt mest glass och inte så många körsbär, men pizzan var god!
Dessutom fick jag träffa lite trevligt folk. Alla var uppklädda utom en, så hon såg lite smått missanpassad ut. Antagligen hade hon inte förstått att det var en klä-upp-sig-fest, utan snarare en sitta-hemma-hos-en-kompis-afton... Hon åkte i alla fall hem ganska tidigt. Vi andra var kvar tills vi höll på att somna i soffan. Halv fyra stegade jag in genom dörren här hemma, och morgonen därpå var Claudia mycket imponerad av att jag gick upp redan kl. 10.
Hon hade nämligen lovat att väcka mig till kvällsmaten om jag fortfarande sov då :P

Här är jag och min vän Severine. Hon ser SÅ liten ut på bilden, men så liten är hon faktiskt inte i verkligheten. Hon måste ha krympt ihop sig på nåt märkligt sätt...


Severine är jättehärlig, hon älskar teater och är en riktig sån där finkulturtyp! I kroppsrörelser påminner hon jättemycket om hon som spelar Hermione i Harry Potter, men på just den här bilden blev hon väl inte riktigt till sin fördel... Fler foton kommer nog efter nästa helg, för då ska vi hitta på nåt kul tillsammans :)

Direkt när Laura trädde in in rummet tänkte jag att det typ var en Marilyn Manson-kopia, men hon var så himla rolig. En sådär störtskön typ som är lite annorlunda. Här är hon och Svenja på bild...




Och uppenbarligen bor det en till sjysst tjej i Rötgesbüttel, som heter Lottie... Hon tycker att allting är toppen...! Man kan bara börja prata om vad som helst, och så häver hon ur sig hur fantastiskt underbart det är, hehe!
Fatet med snacks tyckte hon uppenbarligen också om :P




Lättsmittad

För en timme sen var jag på ett strålande humör!
...och när man är så där sprudlande utan anledning vill man ju att alla andra ska vara det också, så att man kan fortsätta vara samma goa glada människa.
Tyvärr var resten av familjen Spelly på vanligt humör, och det smittade av sig på mig, så nu är jag också som vanligt igen...

Jag ska nog lägga mig innan jag riskerar att det vänder för mycket åt andra hållet... fast å andra sidan har jag kanske lust att sitta här uppe alldeles för mig själv och känna mig nedrigt sur och tjurig, och tänka riktigt elaka tankar om alla andra medan en bister stämma skrattar rått i mitt huvud!

Kanske sa jag faktiskt bara!
Natti-natt <3

Braunschweig

I går vet jag en person som shoppade loss ordentligt... och det var jag!

Vi drog tidigt in till Braunschweig för Gwen och Tony hade gymnastiktävling, men jag tog min egen bil... eftersom jag behövde köpa några grejer! Bland annat behövde jag en present till Svenja som flyttar till Norge, men även lite andra nödvändigheter som skor, nagelack och juice (som jag drack för jag blev törstig av att trängas med folk).
Jag upplevde även en enorm lycka när jag fick syn på exakt samma tröja som jag hade tänkt köpa i Gifhorn för två veckor sen, men eftersom de inte tog VISA-kort i affären gick det inte så bra... när jag kom dit nästa gång hade givetvis något miffo hunnit köpa tröjan före mig!

Här blev jag bara kvar en timme...


innan jag gick hit...


och hit... (fatta vad coolt att bo så nära en stad med spårvagn!)


och hit...


och hit...


och hit... (kolla noggrant in huset i mitten)


och hit...


och hit... (Har lovat mig själv att åka uppför och nerför denna byggnad med bil innan jag lämnar Braunschweig. Hur roligt ser inte det ut att va?! eller man kanske skulle ta inlines, hehe?)


Sammanfattningsvis blev det en mycket dyr dag!


Lämnade Tony ensam

Igår kväll var jag tvungen att lämna Tony ensam hemma ett tag, så hon fick klara av att gå och lägga sig helt själv... för jag skulle till simhallen och simma med några från sportföreningen här i Rötgesbüttel.
Tony frågade om hon fick sova i min säng, och jag gav nog ett lite tvivelaktigt svar (för jag tror att hon skulle rota runt bland mina grejer i mitt rum) så när jag kom hem hade hon i stället lagt sig i Claudias säng.

Det var roligt att simma, och vi åkte "tåg" fem pers nerför rutschbanan... Det gick undan kan jag tala om!

Jag kände mig lite slö och pratade typ varannan mening tyska, varannan mening engelska... som jag har börjat göra ganska ofta nuförtiden, hehe...! Eller helt enkelt bara blanda ihop så mycket som det bara går, det har jag också blivit jätteduktig på ;)
På vägen hem stannade vi till på en McDrive och köpte hamburgare. Sen försökte en snubbe i bilen (som jag inte känner) prata amerikansk engelska... och jag har aldrig garvat så mycket som jag gjorde då!!! Inte för att jag är dryg, utan för att det lät så sinnessjukt roligt och ingen i bilen kunde sluta skratta sen (inklusive han själv).

Den här veckan har jag även lärt mig att prata tyska med portugisisk brytning! Det kan säkert vara använtbart någon gång i framtiden... jag får se vad jag gör med den kunskapen, men jag tror jag lägger den på hyllan ett litet tag för att ta fram vid rätt tillfälle!

Min nya varda'

Jag lovade igår att jag skulle försöka ta lite bilder idag, och ser man på; för det har jag nämligen gjort!
Här kommer lite fotografier från mitt klassrum. De flesta är tagna i smyg, för jag ville inte springa runt som en tok och be alla att smajla upp sig... Därför är vissa personer inte heller med, men det utesluter givetvis inte att jag inte kan visa upp dem någon annan gång!


Detta är min bästa lärare Birgit. Hon är ganska ny på skolan, och innan hon fick den här tjänsten ansökte hon till Örebro universitet som lärare i tyska! Vilket sammanträffande va? Dock valde de uppenbarligen någon annan...
Därmed är hon den första här i trakten jag pratat med som har någon aning om var Örebro ligger. För alla andra har jag liksom varit tvungen att beskriva var jag bor i förhållande till Stockholm, norska gränsen osv.


Detta är jag tillsammans med ögonbrynsplockaren Lindsay. Vi har blivit ganska goda vänner, även fast jag måste omformulera mig typ fyra gånger efter varje mening, så att hon ska förstå vad jag säger. Sydamerikanerna i klassen är inte lika haja på tyska som vi andra...


Här sitter mina polare från Ryssland och Afghanistan! De är supersjyssta men ser lite deppade ut på kortet. Tanten med slöja har som sagt Converse-skor, tro mig ;)
Tidigare i veckan sa Valerij till mig "SOFIA! Du... bist typisch Schwedisch!" och Rona instämde "Jaah!" 
Det tyckte jag var en udda kommentar. Kan vi inte göra så, att ni som har läst det här säger samma sak till nästa utlänning ni möter (fast med tillhörande nationalitet givetvis), och så hör ni av er till mig och berättar hur det gick?!

Fast jag pratar inte bara med mina klasskamrater hela tiden. Jag jobbar lite också, och än så länge är det inte speciellt svårt...!


Folkhögskolan

Har gått fyra dagar på folkhögskola nu, och lärt mig "tyska för invandrare". De flesta i min klass är hemmafruar eller arbetslösa/arbetssökande, så tempot på undervisningen går på lågvarv för att alla ska hänga med.
Min klass är väldigt internationell, med folk från Brasilien, Mexiko, Kongo, Ryssland, Indien, USA, Polen, Afghanistan, Iran, Colombia, Syrien och så jag från Sverige.
Sydamerikanerna är alla jättehärliga, men ingen av dem platsar egentligen på den nivå vi befinner oss (inte för att den är särskilt hög, men...)
Ändå kommer jag bäst överens med dem och även med en farbror (60+) från Ryssland som är väldigt allmänbildad jämfört med resten. Han är politiskt intresserad och frågade om det inte är jättetråkigt att kolla på en debatt i Sverige där alla håller sams hela tiden...
Den person som jag annars har mest gemensamt med är brasilianska Lindsay som är ögonbrynsplockare, 22 år och gift.

Jag har även ett hatobjekt i klassen som jag har oturen att sitta mittemot. Hon är en riktigt sketen besserwisser, som typ ständigt försöker rätta alla andra och säger åt folk vad de ska svara nästan innan läraren ställt frågan. Om nån säger nåt grammatikfel så försöker hon få kontakt med läraren och himla med ögenen, precis som om det bara vore de två som förstår sig på det här med tyskans grammatiska regler. Idag sa hon även åt oss som sitter vid samma bord att vi ska träna in tio extra verb att böja, som vi skulle förhöra varandra på i morgon eftersom det var så viktigt att kunna... Om hon vill träna på verb kan hon faktiskt göra det själv, utan att dela ut läxor till sina klasskamrater åt höger och vänster, så det tänker jag skita i som en protest i det tysta!
Det finns även en gammal tant från Afghanistan som bär slöja och converse-skor. Hon är riktigt ball...! Idag sa hon att hon gärna skulle vilja få mer tid över till fitness-training! hehe. Jag började nästan frusta för att det kom så oväntat :)

Igår råkade två personer i luven på varandra. Läraren skulle berätta i stora drag om andra världskriget, och då sa en biffig snubbe från Syrien att nazisttiden var ju precis likadan som situationen i dagens Ryssland. De fyra ryssarna i klassen blev hyfsat provocerade av det uttalandet och kom med protester, men syrianen ville inte ge sig... och därför kom snart en motattack från Vitalij "Och hur ser det ut i Syrien då, eller Irak vart du nu hör hemma?" och efter det var grälet i full gång.
Önskade jag kunde visa bilder, men hittills har det inte kommit nåt bra läge att ta fram kameran och fota folk i klassrummet... Ska vid tillfälle göra ett försök i morgon!

Och nu ska jag sätta igång med läxorna :S
 

Min bronsbrosch

Säkert är det någon av er som undrar hur det gick på friidrottstävlingen i söndags som jag var anmäld till... En kort sammanfattning skulle vara att det inte gick så bra, men att det var kul i alla fall!
Vi var enbart fyra tjejer som deltog i min åldersklass, och därav kom jag trea, så jag fick en bronsbrosch med motiv "Ekblad och ekollon". Ska jag definitivt ha på mig någon gång om jag blir bjuden på scout-middag :)



Höll på att dö av törst sen!
Vi skulle luncha på restaurangen som låg bredvid idrottsplatsen, och alla som var med från vår klubb sa "ah, men jag tar en pommes frites-tallrik" och så blev det att alla tog varsin sådan.
Servitören kom då in med varsin megastor tallrik pommes utan något annat som helst. Dessutom var det ingen som beställde in något att dricka, så vi satt bara där och knaprade i oss våra goda, salta strips!
TÖRSTIG!! ...men man ville ju liksom inte verka konstig och säga "ursäkta, men kan jag få något att dricka" när ingen annan gjorde det! (till saken hör väl att Hergen betalade min mat)
så resten av dagen hade jag huvudvärk (fy bubblan, säger jag bara)!

Trots det ställde vi upp i familjestaffetten på slutet, och det var riktigt kul! Vi kom tvåa i klassen "oäkta familj" då jag fick ta mammarollen i stället för Claudia som var på jobb. Min roll blev att slå iväg en badboll med ett basebollträ, som om det vore en hockeyklubba med puck. Första slaget blev i totalt fel riktning, så jag höll på att kollidera med en tant som uppenbarligen kunde hålla sig på sin egen bana :P

Och jag blev kändis på idrottsplatsen. Folk ville prata med mig för att jag kom från Sverige och berätta att de kände någon som bodde i Malmö, Västerås eller liknande. (Har ni förresten tänkt på att om någon som inte vet hur man säger å eller ä, ska säga Västerås, så låter det precis som om de säger "vass terass". Det är roligt!)
När jag tog emot priset så ropade de ut i högtalaren att "Vi har internationellt besök här idag. Sofia här kommer från Sverige!!".
Visste inte riktigt vad jag skulle göra när allas blickar riktades mot mig så jag vinkade lite segervisst, som om jag vore värsta coola bruden. Haha.
Fast det var nog bara jag som fattade ironin i det...


Madelene och Jonas...

...är ett hett diskussionsämne i Tyskland! (precis som Daniel Westlings njure var förut, när jag var här i juni)



Och jag får givetvis agera expertkommentator när någon av våra kungligheter kommer på tal :)
Kan inte begripa att jag inte fått yttra mig om detta oftare hemma i Sverige, för jag kan faktiskt jättemycket fakta om kungafamiljen!!
En annan sak som vi VERKLIGEN borde införa i Sverige är att trycka in små "Varning-för-älg"-skyltar på köttbullsförpackningar! Det gör de här, och visst är det väl ett genidrag, så säg?